„Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”: mai multe ...

  • Principala
  • Noutăți
  • „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”: mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni au beneficiat de o consultație on-line privind Strategia de dezvoltare locală a unei microregiunii
Stiri Image
02.09.2020
Anunțuri

„Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”: mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni au beneficiat de o consultație on-line privind Strategia de dezvoltare locală a unei microregiunii

Consilieri locali, angajați ai primăriei, primari, precum și cetățeni interesați de Strategia de dezvoltare locală a microregiunii din comunitățile Zubrești, Lozova, Chetrosu, Bucovăț, Pănășești, Sireți, Micleușeni, Dolna și Vorniceni din raionul Strășeni, Bravicea și Sipoteni din raionul Călărași și Anenii Noi, au participat la o consultație on-line, organizată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.

La această teleconferință desfășurată on-line au fost prezenți peste 55 de participante și participanți interesați de strategia de dezvoltare locală a microregiunii din raioanele Strășeni, Călărași și Anenii Noi, beneficiare ale proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală”.

Proiectul „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), și contribuie la consolidarea dezvoltării locale prin activități de consultanță, instruire și capacitare a comunităților din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni.

În debutul evenimentului on-line, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a împărtășit cu participanții la teleconferință atât scopul evenimentului și al proiectului, cât și faptul că activitățile proiectului se bazează pe nevoile comunităților.

„Ca răspuns la solicitările care au venit din partea participanților în proiect, activitatea de astăzi se axează pe modul în care trebuie elaborată și implementată o strategie de dezvoltare locală a unei microregiuni. Ne-a bucurat mult această solicitare, fiindcă autoritățile publice locale de nivelul unu și comunitățile ar trebui să gândească strategic și să găsească modalități de consolidare eforturilor comune într-o anumită microregiune. Iar această strategie va facilita dezvoltarea microregiunii, va atrage resurse financiare importante, care vor contribui la realizarea unor proiecte sociale, economice, creare de locuri de muncă și oportunități pentru oamenii care locuiesc în acea microregiune”, a afirmat Liliana Palihovici.

În cadrul proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” mai multe comunități din raioanele Anenii Noi, Călărași și Strășeni beneficiază în prezent de instruiri și consultații on-line în domenii de interes pentru comunitățile locale: bugetare locală, planuri de dezvoltare economică locală, inițierea și gestionarea unor întreprinderii municipale în localitate, managementul serviciilor publice, strategia de dezvoltare locală a unei microregiunii etc.

Experții naționali în domeniul administrației publice care au facilitat consultația on-line au subliniat faptul că o strategie de dezvoltare locală este „un document important, pe înțelesul tuturor și într-adevăr funcțional”.

Subiectele discutate în cadrul instruirii on-line s-au referit la strategia de dezvoltare locală a unei microregiunii – necesitatea și importanța planificării strategice pentru o microregiune, partenerii implicați și responsabilitățile lor în acest proces, analiza situației într-o microregiune, colectarea datelor, elaborarea profilului localității, necesitățile reale ale comunităților din această regiune, resursele locale existente etc.

„Ceea ce urmărim în cadrul acestui proiect, împreună cu comunitățile partenere, este creșterea transparenței decizionale, consolidarea dialogului dintre partenerii și actorii locali pentru dezvoltarea comunității. Și în acest sens am primit deja de la mai multe comunități semne de consolidare a parteneriatelor dintre autoritățile publice locale și organizațiile societății civile, grupurile de inițiativă locală în cele trei raioane implicate în proiect – Anenii Noi, Călărași și Strășeni”, a afirmat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.

La rândul lor, participantele și participanții la această consultație on-line privind Strategia de dezvoltare locală a unei microregiunii au apreciat faptul că informațiile și abordările expuse, dialogul purtat au răspuns exact necesităților locale și s-au angajat să împărtășească aceste cunoștințe și să le găsească o aplicare practică în beneficiul cetățenilor.

Articolul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Parteneriate pentru transparență și dezvoltare locală” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. #dezvoltmd, #EuropeanUnion, #CivilSociety

สล็อตออนไลน์